فهرست مطالب

توسعه اجتماعی - سال شانزدهم شماره 3 (بهار 1401)

فصلنامه توسعه اجتماعی
سال شانزدهم شماره 3 (بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/08/23
  • تعداد عناوین: 7
|
  • احمد مهرشاد، علی ربانی خوراسگانی*، عبدالحسین کلانتری، محمدمهدی ذوالفقارزاده صفحات 1-26

    کاربران در روند استفاده از شبکه های اجتماعی هر روز انتخاب های متعددی انجام می دهند که هر انتخاب نشان دهنده بخشی از نظرات و علایق آن ها است. در این پژوهش از طریق تحلیل محتوای کیفی پست های پربازدید کانال های تلگرامی با هویت اصفهانی به دنبال پاسخ به این سوال هستیم که کاربران تلگرامی این کانال ها از چه پست هایی بیشتر استقبال می کنند؟ و این پست ها حامل چه محتوایی هستند؟ روش پژوهش، تحلیل محتوای کیفی عرفی با منطق استقرایی است و اطلاعات به روش گردآوری سیستمی اطلاعات (DCS) با کمک نرم افزار ابتکاری طراحی شده جمع آوری شده است که می تواند اتفاقی نوآورانه در تحقیقات و مطالعات علوم اجتماعی به ویژه در ارتباط با مطالعات شبکه های اجتماعی باشد. نمونه گیری به روش ترکیبی هدفمند از میان پست های اشتراک گذاری شده 18 کانال دارای هویت اصفهانی بر اساس معیارهای تعریف شده انجام شد و نهایتا مراحل کدگذاری بر روی 135 پست صورت گرفت. بر اساس نتایج تحقیق پنج مقوله اصلی در پست های پسندیده شده توسط کاربران اصفهانی قابل مشاهده است که بر اساس نام گذاری صورت گرفته عبارت اند از «میل به انتقاد و نارضایتی»، «امتداد مجازی روابط واقعی»، «فرهنگ عوامانه عرفی»، «میل به دانستن» و «هویت اصفهان» در ادامه هر کدام از مقوله ها و زیر مقوله ها با ذکر نمونه هایی شرح و تفسیر گردیده است.

    کلیدواژگان: شبکه های اجتماعی مجازی، تلگرام، تحلیل محتوای کیفی، اصفهان
  • مهناز فرهمند*، مریم بهارلوئی صفحات 27-62
    نابرابری جنسیتی در سطوح و اشکال متفاوت، سال های متمادی است نظر پژوهشگران، تحلیلگران و متخصصان حوزه های مختلف را جلب نموده است و تفسیرها و تعبیرهای مختلفی از آن به عمل آمده است. تغییرات حاصل از مدرن شدن جوامع سبب افزایش آگاهی در زنان شده است و نگرش جدیدی را در آن ها ایجاد کرده است. در نتیجه افزایش آگاهی، زنان شروع به بازاندیشی کرده و راهبردها و استراتژی هایی را در جهت مقاومت در برابر اعمال نابرابری اتخاذ کرده اند. لذا هدف ما در این پژوهش کشف تفسیر و تجربه ی زنان از شکل های نابرابری جنسیتی درون خانواده و راهبردها و پیامدهای حاصل از آن است. رویکرد پژوهش کیفی و روش اجرای آن روش گراندد تیوری می باشد. نمونه گیری مبتنی بر نمونه گیری هدفمند و گلوله برفی با حداکثر تنوع است. با 27 نفر از زنان 38-18 ساله ی ساکن در شهر اصفهان مصاحبه نیمه ساختار یافته انجام شده است. یافته ها با استفاده از روش کدگذاری نظری تجزیه و تحلیل شده است. در نهایت 8 مقوله اصلی کشف شد که عبارت اند از: بی عدالتی رفتاری، کنترل و مراقبت از حریم خصوصی، ضعف در حمایت مالی، چالش های احساسی، ضعف گزینشی و عملکردی، ناهنجاری تعاملی، تخصیص نقش سنتی و ابراز توانمندی. و در آخر مقوله هسته مرکزی دوگانگی عاطفی و منطقی زنان به عنوان مقوله هسته کشف گردید. نتایج حاصل از مصاحبه ها بیانگر این امر است که تبعیض ها و نابرابری هایی که در میان دختران و پسران در خانواده ها اعمال می شود، برای دختران باعث سخت شدن گذران زندگی روزمره ی آنان یا به عبارتی تنگنای زیست جهانشان شده است؛ لذا به دنبال تنگنای زیست جهان، عادت واره ی زنانه ای با مولفه هایی چون زیر بار ظلم نرفتن، مقاومت، اعتراض و اثبات خود در زنان شکل گرفته است.
    کلیدواژگان: نابرابری جنسیتی، زنان، خانواده، دوگانگی عاطفی و منطقی
  • سید معین موسوی سرشت، اسدالله بابایی فرد* صفحات 63-92

    بررسی مسایل فرهنگی در جوامع چندقومی و چندفرهنگی برای کاستن از واگرایی هایی فرهنگی و تحقق همبستگی اجتماعی یک ضرورت است. با توجه به بروز برخی واگرایی های قومی در ایران معاصر، بررسی چنین پدیده ای در بستر جامعه ایران ضرورت ویژه ای دارد. هویت فرهنگی قومی مردم عرب استان خوزستان دارای ویژگی هایی از خاص گرایی و عام گرایی فرهنگی بوده و امروزه به نوعی دچار بازآفرینی شده است. در این پژوهش به منظور شناسایی ابعاد این بازآفرینی هویتی با 20 نفر از کارشناسان حوزه هویت فرهنگی مردم عرب استان خوزستان مصاحبه انجام شد. در این پژوهش از روش تحلیل محتوای کیفی بر اساس تحلیل مضمون استفاده شده است. به طور کلی، یافته های پژوهش حول برخی از مهم ترین متغیرهای موثر بر بازآفرینی هویت قومی در میان مردم عرب استان خوزستان شامل: ضعف کارکردی نهادهای مدنی، کاهش سیطره فرهنگی حکومت مرکزی، توریسم فرهنگی، پذیرش بیشتر تکثر فرهنگی، برنامه های کانال های تلوزیونی محلی (عربی) سازمان صدا و سیمای ایران، رشد سرمایه فرهنگی، تحرک اجتماعی، احساس محرومیت نسبی و بی توجهی نظام سیاسی به هویت های فرهنگی قومی در سیاست گذاری های فرهنگی هستند. این متغیرها حاکی از وجود چهار بعد کنشی بازآفرینانه در جامعه مورد بررسی است: «تغییر»، «نوآوری»، «بازآوری» در مولفه های هویت قومی و تشدید «واگرایی» و تقابل با فرهنگ رسمی و غالب در جامعه.

    کلیدواژگان: : هویت فرهنگی، بازآفرینی هویتی، جهانی شدن، احساس محرومیت نسبی، اعراب خوزستان
  • معصومه باقری*، غزل باقرزاده صفحات 93-122

    هدف مقاله حاضر، بررسی مدل ساختاری عوامل موثر بر نگرش به تبعیض جنسیتی در میان زنان شاغل شهر بهبهان است. روش اجرای این پژوهش به صورت پیمایشی و ابزار جمع ‏آوری اطلاعات پرسشنامه است. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه کارمندان زن شهر بهبهان می‎‎‎‏باشد، که حجم جامعه آماری برابر با 375 نفر می‏باشد. از لحاظ زمانی این پژوهش در سال 1399 1398 اجرا شده است. نتایج مدلسازی معادلات ساختاری تاثیر متغیر سرمایه اجتماعی، ابژه ‏های جنسیتی، عامل‏های سقف شیشه‏ای، سرمایه فرهنگی و جامعه ‏پذیری جنسیتی را بر متغیر تبعیض جنسیتی در محیط کار و همچنین تاثیر متغیر سرمایه اجتماعی و سرمایه فرهنگی را بر متغیرهای جامعه‏ پذیری جنسیتی، عامل‏های سقف شیشه‏ای و ابژه‏های جنسیتی را در میان زنان تایید کرده است. شاخص‏های روایی و پایایی بخش مدل اندازه‏گیری مدل نشان می‏دهند که مدل از برازش خوبی برخوردار است. به منظور بررسی برازش مدل اندازه‏گیری در بخش پایایی مدل چند شاخص مورد توجه قرار گرفت. بنابراین می‏توان گفت در بخش مدل اندازه ‏گیری، متغیرهای پژوهش از پایایی و روایی کافی برخوردار می‏باشند. در بخش مدل ساختاری نیز با توجه به اعداد معناداری می‏توان نتیجه گرفت که فرضیه ‎های پژوهش مورد تایید قرار گرفته ‏اند. همچنین نتایج تحلیل مسیر نشان داده‏است که متغیر ابژه‏های جنسیتی و سرمایه اجتماعی به ترتیب بیشترین تاثیر را بر متغیر نابرابری جنسیتی در محیط کار را دارا می‏باشند.

    کلیدواژگان: تبعیض جنسیتی، سرمایه اجتماعی، سرمایه فرهنگی، ابژه‏های جنسیتی، جامعه‏پذیری جنسیتی
  • محمدرضا حسینی* صفحات 123-150

    هدف از انجام پژوهش حاضر فراتحلیل عوامل جامعه شناختی مرتبط با توسعه اجتماعی است. به منظور انجام این تحقیق، تعداد 18 پژوهش مرتبط که در طی سال های 1397-1386 و با هدف بررسی ارتباط میان عوامل اجتماعی و توسعه اجتماعی انجام و در مجلات علمی پژوهشی به چاپ رسیده بودند، انتخاب شدند. پژوهش های منتخب به روش پیمایشی و با بکارگیری ابزار پیمایش در جوامع آماری متفاوت و بر حسب سنجه های پایا به انجام رسیده اند. در گام نخست، مفروضات همگنی و خطای انتشار، مورد بررسی قرار گرفتند. یافته ها حکایت از ناهمگنی اندازه اثر و عدم سوگیری انتشار مطالعات مورد بررسی داشت. در مرحله دوم، ضریب اندازه اثر و نقش تعدیل کنندگی متغیر سکونت گاه های اجتماعی با بکارگیری نسخه دوم نرم افزار CMA مورد ارزیابی قرار گرفت. یافته ها نشان دادند اندازه اثر یا ضریب تاثیر عوامل اجتماعی بر توسعه اجتماعی معادل 451/0 است که بر حسب نظام تفسیری کوهن، این میزان، تاثیری در حد متوسط رو به بالا ارزیابی می شود. همچنین با در نظر گرفتن سکونت گاه های اجتماعی به عنوان متغیر تعدیل کننده، این ضریب برای کسانی که سکونت گاه های اجتماعی آنها شهری است، اندازه اثر در مدل تصادفی 419/0 و کسانی که سکونت گاه های اجتماعی آنها روستایی است، اندازه اثر تصادفی برابر با 524/0 می باشد که هر دو سکونت گاه های اجتماعی در سطح 001/0 معنادار می باشد. بنابراین با توجه به اندازه اثر به دست آمده برای هر یک از مناطق جغرافیایی مورد بحث این گونه می توان نتیجه گیری کرد که میزان اثرگذاری عوامل اجتماعی در مناطق روستایی به میزان بیشتری تاثیرگذار بوده است. همچنین بطور کلی اندازه اثر در هر دو سکونت گاه های اجتماعی 446/0 است.

    کلیدواژگان: : فراتحلیل، عوامل جامعه شناختی، توسعه اجتماعی، سکونت گاه های شهری و روستایی
  • علی مباشرزادگان*، زهرا قاسمی، ملیحه شیانی صفحات 151-178
    در این مقاله با استفاده از رویکرد نشانه شناسی به درک معنای آثار گرافیتی و یا همان نقاشی های دیواری در شهر تهران پرداخته شده است. نوعی روش کیفی است که برای باز فهم نمودهای شهری به رویکرد انتقادی و نشانه شناسی مجهز شده است تا بتواند از معانی مورد انتظاری که در نقاشی های دیواری شهری وجود دارد فراتر رفته و با کمک تکنیک های نشانه شناختی به بطن گرافیتی به عنوان یک واقعیت اجتماعی برسد. در قسمت چارچوب نظری از تیوری بازنمایی واقعیت و همچنین تحلیل گفتمان به عنوان دو تیوری انتقادی که معتقدند درک ما از آثار هنری همواره با وساطت و میانجی گری عوامل مختلفی محقق می شود و آن عوامل در قالب و فرم های از پیش تعیین شده سعی در واقعی جلوه دادن پیام خود هستند وام گرفته شده است. یافته های مقاله نشان می دهد که نقاشی دیواری به عنوان بخشی از تن شهر همواره محل منازعه ی فضای عمومی و ساختارهای قدرت بوده است. شهرداری به عنوان بخشی از قدرت خود را مالک و صاحب دیوارهای شهری می داند و همواره در پی مشروعیت بخشی از طریق اسطوره سازی مفاهیم بوده است و در این فرایند ابعاد گوناگونی از واقعیت شهری را به حاشیه سپرده است، از این رو در کنار نقاشی های دیواری رسمی همواره نفاشی های غیر رسمی وجود دارد که حوزه های متنوعی از حیات شهری را منعکس می سازد. مصداق عینی این نوع نقاشی ها نقش زنان در نقاشی دیواری شهری است.
    کلیدواژگان: نقاشی دیواری، جامعه، شهر، نشانه، زنان
  • رضا کایدنژاد، حمید پیشگاه هادیان*، غلامحسین بلندیان، حجت الله درویش پور صفحات 179-201

    خوزستان، علی رغم پتانسیل های بالایی که برای توسعه دارد، بنا به دلایل مختلفی در توسعه منطقه ای دارای مشکلات است. این پژوهش به دنبال آسیب شناسی این مسیله با سنجش نظر نخبگان ابزاری و فکری استان است، تا در نهایت بتواند به چشم اندازی از آسیب های مدیریت توسعه منطقه ای در استان خوزستان برسد. در این پژوهش با استفاده از روش پیمایشی به طرح پرسش از 61 نفر از نخبگان ابزاری و فکری استان پرداخته است. سوال اصلی این پژوهش آن است که مهم ترین آسیب های مدیریت توسعه منطقه ای در استان خوزستان چیست؟ یافته ها نشان می دهند که 6 مورد «عدم بکارگیری و استفاده از نیروهای متخصص و کارآمد»، «تقدم و ارجحیت مسایل سیاسی بر سیاست های توسعه منطقه ای»، «عدم ظرفیت سازی در حوزه های مختلف اجتماعی، اقتصادی و تولیدی»، «بی توجهی به شرایط اقتصادی، سیاسی، اجتماعی»، ناهماهنگی بین تقسیمات کشوری و نظام مدیریت منطقه ای» و «وابستگی نهادهای منطقه ای به منابع دولتی برون منطقه ای»، اصلی ترین آسیب های مدیریت توسعه منطقه ای در استان خوزستان است. به بیانی دیگر از بین ابعاد مختلف، عوامل انسانی (نیروی متخصص)، عوامل نهادی، عوامل اقتصادی اجتماعی و عوامل منطقه ای، به ترتیب بیشترین میزان تاثیر را بر عدم توسعه منطقه دارا است.

    کلیدواژگان: آسیب شناسی، خوزستان، مدیریت توسعه منطقه ای، نخبگان
|
  • Ahmad Mehrshad, Ali Rabbani-Khorasgani *, Abdolhosein Kalantari, MohammadMahdi Zolfaghar Zadeh Pages 1-26

    Users make many choices every day in the process of using social networks, each of which represents a part of their opinions and interests. In this research we looking for this question, are the telegram users have most interest to which type of posts from content analysis method and what is the content of this posts? The research method is conventional qualitative content analysis with inductive logic. Data collection is done from DCS method by an innovation software That can be an innovative event in social science study and research specially social networks studies. Purposeful sampling was done among 18 channels of Isfahan-based shared posts based on defined criteria and finally coding was done on 135 posts. According to the results of the research, five main categories are visible in posts liked by Isfahan users, namely "tendency for criticismtendency to know" and "Isfahan's Identity" is described below with examples of each of the categories and sub-categories.

    Keywords: virtual social networks, Telegram, Qualitative Content Analysis, Isfahan
  • Mahnaz Farahmand *, Maryam Baharluoei Pages 27-62
    Gender inequality in different levels and forms, for many years, it has attracted the attention of researchers, analysts and experts in various fields and there have been various interpretations and interpretations of it.  The changes resulting from the modernization of societies have increased awareness among women and it has created a new attitude in them. As a result, women have adopted strategies to resist inequality through reflexivity. Therefore, our aim in this study is to explore and interpret women's experience of forms of gender inequality within the family and Strategies and consequences it. So our aim in this qualitative study, Discovering and interpreting women's experiences is a process of actioning gender inequality and strategies and consequences. The research carried out by grounded Theory qualitative research method. Participants included 27 women (18-38 years old) that selected by the participants selected by Purposeful sampling and snowball with maximum variation technique. Interviews manuscripts analyzed in theoretical coding and 8 main categories constructed: Behavioral Injustice, Privacy Control and Care, Weak financial support, Emotional challenges, Selective and functional weaknesses, Interactive Anomalies, Traditional role assignment and expressing ability and finally, the core category of girls' emotional and logical duality was discovered as the core. The paradigmatic model outlines the relationships between categories.
    Keywords: Gender Inequality, women, Family, Emotional, Logical Duality
  • Seyyed Moein Mousavi Seresht, Asadollah Babaiefard * Pages 63-92

    Investigating cultural issues in multi-ethnic and multicultural societies is a necessity to reduce cultural divergences and realize social solidarity. Considering the emergence of some ethnic divergences in contemporary Iran, it is necessary to investigate such a phenomenon in the context of Iranian society. The ethnic cultural identity of the Arab people of khuzestan province has characteristics of cultural particularism and generalism, and today it has undergone a kind of re-creation. In this research, in order to identify the dimensions of this identity reconstruction, interviews were conducted with 20 experts in the field of cultural identity of the Arab people of khuzestan province. In this research, the method of qualitative content analysis based on theme analysis has been used. In general, the findings of the research about some of the most important variables affecting the re-creation of ethnic identity among the arab people of khuzestan province include: the functional weakness of civil institutions, the reduction of the cultural control of the central government, cultural tourism, greater acceptance of cultural pluralism, programs of local television channels (arabic) of iran broadcasting organization, growth of cultural capital, social mobility, feeling of relative deprivation and indifference of the political system to ethnic cultural identities in cultural policies. These variables indicate the existence of four dimensions of creative action in the studied society: "change", "innovation", "restoration" in the components of ethnic identity and the intensification of "divergence" and confrontation with the official and dominant culture in the society.

    Keywords: Cultural Identity, Identity Reconstruction, Globalization, Feeling of Relative Deprivation, Khuzestan Arabs
  • Masomeh Bagheri *, Gazal Bagherzadeh Pages 93-122

    The purpose of this article is to investigate the structural model of factors affecting attitudes toward gender discrimination among working women in Behbahan. The method of this research is survey and the data collection tool is a questionnaire. The statistical population of the study includes all female employees in Behbahan, which is equal to 375 people. In terms of time, this research was conducted in 2019-2020. The results of modeling structural equations affect the variables of social capital, gender objects, glass ceiling factors, cultural capital and gender socialization on the variable of gender discrimination in the workplace and also the effect of the variables of social capital and cultural capital on society variables Gender acceptance has confirmed glass roof factors and gender objects among women. The validity and reliability indices of the model measurement section show that the model has a good fit. In order to evaluate the fit of the measurement model, several indicators were considered in the reliability of the model. Therefore, it can be said that in the measurement model section, the research variables have sufficient reliability and validity. In the structural model section, considering the significant numbers, it can be concluded that the research hypotheses have been confirmed. Also, the results of path analysis have shown that the variables of gender objects and social capital have the greatest impact on the variable of gender inequality in the workplace, respectively.

    Keywords: Gender discrimination, social capital, Cultural capital, Gender Objects, Gender Socialization
  • MohammadReza Hosseini * Pages 123-150

    The purpose of this study is to meta-analyze Sociological factors.In order to conduct this research,18 related studies that were conducted during the years 2007-2018 and with the aim of investigating the relationship between social factors and social development and were published in scientific-research journals, were selected. Selected surveys have been conducted by survey method and using survey tools in different statistical communities and based on reliable metrics.In the first step, the assumptions of homogeneity and publication error were examined.Findings indicated heterogeneity of effect size and lack of publication bias in the studied studies.In the second stage, the effect size coefficient and the moderating role of the social origin variable were evaluated using the second version of CMA software.The results showed that the magnitude of the effect or coefficient of influence of social factors on social development is equal to 0.451, which according to Cohen's interpretive system, this amount is considered as an average upward effect. Also, considering social origin as a moderating variable, this coefficient is for those whose social origin is urban.The size of the effect in the random model is 0.419 and those whose social origin is rural, the size of the random effect is equal to 0.524, both social origins are significant at the level of 0.001 therefore, according to the size of the effect obtained for each of the geographical areas under discussion,it can be concluded that the impact of social factors in rural areas has been more effective. Also, in general, the size of the work in both social origins is 0.446.

    Keywords: Meta-Analysis, social factors, Social Development, Urban, rural settlements
  • Ali Mobasherzadegan *, Zahra Ghasemi, Malihe Shiani Pages 151-178
    In this article, using the semiotic approach, the meaning of graffiti works or murals in Tehran has been discussed. It is a qualitative method that is equipped with a critical and semiotic approach to re-understand urban expressions in order to go beyond the expected meanings of urban murals and with the help of semiotic techniques to graffiti as a social reality. Reach. In the theoretical framework of the theory of representation of reality and also the analysis of discourse as two critical theories that believe that our understanding of works of art is always achieved through the mediation of various factors and those factors in predetermined forms and forms try to be real the findings of the article show that murals as part of the body of the city have always been a point of contention between public space and power structures. The municipality, as a part of its power, considers itself the owner of the city walls and has always sought to legitimize a part through the mythology of concepts, and in the process has marginalized various dimensions of urban reality, so along with painting. Formal murals there are always informal paintings that reflect various areas of urban life. The objective example of this type of painting is the role of women in urban murals.
    Keywords: Graffiti, Community, City, culture, women
  • Reza Kayednejad, Hamid Pishgah Hadian *, Gholamhoseyn Bolandian, Dravishpour Hojjatollah Pages 179-201

    Khuzestan,despite its high potential for development,has problems in regional development for various reasons.This study seeks the pathology of this issue by assessing the opinion of the instrumental and intellectual elites of the province.To finally be able to reach the perspective of the pathology of regional development management in Khuzestan province.In this research, using a survey method,20questions were asked from 61 instrumental and intellectual elites of the province.The main question of this research is what are the most important harms of regional development management in Khuzestan province? Findings show that 6 cases of "non-employment and use of specialized and efficient forces", "priority of political issues over regional development policies", "lack of capacity building in various social, economic and productive areas", "disregard for conditions "Economic, political, social", "inconsistency between national divisions and regional management system" and "dependence of regional institutions on extra-regional government resources" are the main harms of regional development management in Khuzestan province. In other words, among different dimensions, human factors (expert force), institutional factors, socio-economic factors and regional factors have the greatest impact on the lack of development of the region.

    Keywords: Regional development, Khuzestan, Regional Development Management